Μετά τον τοκετό ανάκτησε το σώμα σου… και τον εαυτό σου
ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Ξαφνικές συναισθηματικές αλλαγές, διαταραγμένες ορμόνες, κόπωση... αυτά είναι πολύ συχνά συμπτώματα μετά τον τοκετό. Η ζωή σου άλλαξε κάνοντας στροφή 180 μοιρών και είναι πολύ σημαντικό να δώσεις προσοχή στη διαδικασία εσωτερικής και εξωτερικής αποκατάστασης του σώματός σου.
Είτε μόλις γέννησες και έχεις ήδη το μωρό σου μαζί σου είτε αν το περιμένεις ακόμα, θέλουμε πρώτα απ’ όλα να σε συγχαρούμε για αυτήν την τόσο ξεχωριστή στιγμή της ζωής σου.
Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα, και πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το στάδιο που ξεκινήσαμε με όλα τα όνειρα και την προσμονή… και με πολλές αβεβαιότητες.
Τι είναι συνηθισμένο να αισθανόμαστε σωματικά και συναισθηματικά; Μπορεί να εκπλαγείς με ξαφνικές συναισθηματικές αλλαγές καθώς οι ορμόνες σου «ενεργοποιούνται» και, ακριβώς τη στιγμή που θέλεις να γελάσεις σου έρχεται και να κλάψεις. Δεν καταφέρνεις να αισθανθείς άνετα στο ίδιο σου το σώμα, το οποίο περνά από μια διαδικασία αλλαγής προσπαθώντας να ανακάμψει. Ακόμα αισθάνεσαι τις συνέπειες που σου έχει αφήσει ο τοκετός, και σέρνεις την κόπωση και την προσπάθεια που κατέβαλες. Υπάρχουν στιγμές ανασφάλειας σχετικά με τις ανάγκες του μωρού σου. Ακόμα είσαστε σε φάση να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον και δεν είναι ξεκάθαρα όλα τα σημάδια.
Οι πρώτοι μήνες της μητρότητας είναι σκληροί: Τείνουμε να θεωρούμε το μωρό ως το απόλυτο κέντρο της ζωής μας και εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας ως γυναίκες. Ναι, είναι ένα ορμονικό και βιολογικό ζήτημα, αλλά παρόλο που αυτή η κατάσταση μας παρασύρει, μπορούμε (και πρέπει) να βρούμε λίγο χρόνο καθημερινά για τον εαυτό μας.
Εδώ σου δίνουμε ορισμένες συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις:
- Βρες μικρές στιγμές για να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και για τα οποία έχεις διάθεση πέρα από το ρόλο σου και την αφοσίωσή σου ως μητέρα. Μείνε ήσυχη, το μωρό σου θα είναι μια χαρά!
- Να θυμάσαι ότι είσαι μητέρα, αλλά εξακολουθείς να είσαι γυναίκα. Κράτα στιγμές τρυφερότητας και χαδιών με τον σύντροφό σου.
- Να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου. Το σώμα σου θα χρειαστεί χρόνο (τουλάχιστον 9 με 12 μήνες) για να ανακάμψει. Μετά τον τοκετό, πρέπει να μάθουμε να τα πηγαίνουμε καλά με το σώμα μας.
- Χωρίς πίεση! Το να θέλεις να επιστρέψεις στον “παλιό” σου εαυτό παραλείποντας τα ενδιάμεσα στάδια το μόνο που θα σου φέρει θα είναι απογοήτευση και άγχος.
- Φρόντισε τον εαυτό σου και δες πάνω σου αυτό που σου αρέσει, εκμεταλλεύσου αυτό που σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου. Μπορεί να είναι τα μάτια σου, τα μαλλιά σου… κάνε τα να ξεχωρίσουν!
- Συμβουλεύσου το γιατρό σου για τις ασκήσεις που σου ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε στιγμή της ανάκαμψής σου.
- Όσον αφορά στη σωματική μας ανάκαμψη, δεν πρέπει να φροντίζουμε μόνο όσα μπορούμε να δούμε. Είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή στο πυελικό σου έδαφος, μην το αφήσεις για αργότερα!
- Φρόντισε την αυτοεκτίμησή σου. Το να σε αποδεχέσαι δεν σημαίνει να ακολουθείς τη λογική «τα ανέχομαι όλα», στην περίοδο μετά τον τοκετό δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψεις τον εαυτό σου. Εάν φροντίζεις τη διατροφή σου, ασκείσαι και προσπαθείς να έχεις μια καλή εμφάνιση, σίγουρα η συναισθηματική σου κατάσταση θα βελτιωθεί. Θα νιώσεις πιο ανεβασμένη και καλύτερα με εσένα την ίδια.
- Σίγουρα έχεις άτομα γύρω σου που θέλουν να σε βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται να μπορείς να φροντίζεις τα πάντα μόνη σου. Ζήτα βοήθεια και άφησε να σε βοηθήσουν.
- Να παίρνεις ανάσα συχνά και να συνειδητοποιείς όλα όσα έχεις. Θα σε βοηθήσει να απολαμβάνεις τα θετικά της μητρότητας πέρα από το πόσο εξοντωτική μπορεί να γίνει σε πολλές στιγμές. Επικεντρώσου στις στιγμές ευεξίας.
Με λίγα λόγια, κοίτα τον εαυτό σου με στοργή και να έχεις υπομονή με εσένα την ίδια, μην ξεχνάς να σε αγαπάς!
Πηγή: Alicia J. Castellot. Ψυχολόγος