ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ > Πότε μπορείς να ξεκινήσεις να αθλείσαι μετά τον τοκετό;
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Πότε μπορείς να ξεκινήσεις να αθλείσαι μετά τον τοκετό;

Πότε μπορείς να ξεκινήσεις να αθλείσαι μετά τον τοκετό;

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


0 199

Υπάρχει μία συγκεκριμένη χρονική περίοδος για να μπορέσω να ασκηθώ ξανά μετά τον τοκετό; Πρέπει να αποφύγω να κάνω ορισμένες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ανάκτησης του σώματός μου;


Εάν μόλις γέννησες και θέλεις να επιστρέψεις στις αθλητικές σου συνήθειες, πρέπει να γνωρίζεις ότι συνήθως χρειαζόμαστε περίπου 8 εβδομάδες περιθώριο για να επανέλθουμε στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη. Λογικά, κάθε έγκυος γυναίκα έχει τις ιδιαιτερότητές της και υπάρχουν πολλοί παράγοντες, τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί, που μπορούν να καθορίσουν τον ρυθμό ανάκτησης του σώματός της.

Σε γενικές γραμμές, η μήτρα επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος μετά από 6 εβδομάδες, αλλά η αποδυνάμωση της μυο-περιτονίας του κοιλιακού και του πυελικού εδάφους που συμβαίνει λόγω της εγκυμοσύνης απαιτεί περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, περιπτώσεις όπως το να πρόκειται για πρώτη γέννα μετά την ηλικία των 35 ετών, το υπερβολικό βάρος, η πολλαπλή εγκυμοσύνη, το να χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία στη διάρκεια του τοκετού ή να υπήρξαν συμπτώματα ακράτειας ή πρόπτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν ως επακόλουθο το να απαιτείται αποκατάσταση που ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο δουλειάς πριν να ανακτηθεί η κανονική καθημερινή δραστηριότητα.

Αξιολόγησε το πυελικό σου έδαφος

Ως γενική σύσταση, κάθε γυναίκα πρέπει να αξιολογείται από φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να αθληθεί μετά τον τοκετό, ειδικά στις καταστάσεις τις οποίες ήδη αναφέραμε. Είναι το επίπεδο χαλάρωσης ή αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος και του πυελικού εδάφους αυτό που θα καθορίσει το πρωτόκολλο της εποπτευόμενης εργασίας μυϊκής ενίσχυσης που θα χρειαστεί.

Εάν έχεις όρεξη να ξαναρχίσεις τη γυμναστική το συντομότερο δυνατό, θα μπορέσεις να εκτελέσεις σωματικές δραστηριότητες πιο χαλαρές σε συνδυασμό με την ανάκτηση του σώματός σου μετά τον τοκετό, όπως περπάτημα, κολύμπι ή οποιουδήποτε είδους μέτριας άσκησης στο νερό.

Αλλά για να κάνεις ξανά δραστηριότητες υψηλών απαιτήσεων, θα πρέπει να περιμένεις έως ότου εκπαιδεύσεις εκ νέου τη στάση σου, αποκτήσεις μυϊκό τόνο και δύναμη και μάθεις να ενεργοποιείς σωστά την οσφυϊκή-πυελική-κοιλιακή ζώνη σε καταστάσεις προσπάθειας ή αστάθειας. Αυτές οι δραστηριότητες είναι:

  • Τρέξιμο, άλματα ή λήψη κατευθυνόμενων μαθημάτων που να περιλαμβάνουν κινήσεις με απότομες αλλαγές θέσης.
  • Οι παραδοσιακοί κοιλιακοί δεν συνιστώνται διότι αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και υπερφορτώνουν το πυελικό έδαφος που ακόμα δεν έχει ανακάμψει.
  • Προσπάθεια στα οικιακά, όπως η μετακίνηση επίπλων ή να φορτώνεσαι με υπερβολικό βάρος.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες σχετικά με το πότε να ξαναπιάσεις τον αθλητισμό μετά τον τοκετό λόγω των περιστάσεων και των χαρακτηριστικών της κάθε γυναίκας, ειδικά εάν υπάρχει μια περινεϊκή ουλή που να προκαλεί πόνο και να εμποδίζει τη διαδικασία ανάρρωσης. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι το ποιος τύπος άσκησης ενδείκνυται για το πυελικό έδαφος και η καθολική ανάγκη για ενδυνάμωση σε όλη τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα, ρίξε μια ματιά στα βίντεο ασκήσεων που σου προσφέρουμε, αλλά θυμήσου, να συμβουλεύεσαι πάντα πρώτα έναν ειδικό.

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez, Γυναικολόγος και συντονίστρια της μονάδας Πυελικού Εδάφους στο Νοσοκομείο Quirónsalud της Μαδρίτης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα