Στη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας απελευθερώνουμε περισσότερες από 50 ορμόνες που μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά από ό,τι συνήθως, καθώς πολλές από αυτές τις ουσίες διατρέχουν το σώμα μας και στέλνουν διαφορετικά μηνύματα στον εγκέφαλό μας για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την απόδοσή μας. Δεν έχει σημασία αν είσαι στα 20 σου, αν περνάς από την εμμηνόπαυση ή αν έχεις εγγόνια. Πάντα υπάρχουν. Από την κορτιζόλη έως τις ορμόνες της ευτυχίας, εδώ είναι οι πιο σημαντικές.
Κορτιζόλη, ένεση υπερηφάνειας και θάρρους
Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ενεργοποιείται ως απάντηση στο στρες, την υπογλυκαιμία και την προσπάθεια. Βοηθά αποφασιστικά στον μεταβολισμό μας κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας δημιουργώντας την απαραίτητη γλυκόζη για να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε την άσκηση. Είναι σαν μια ένεση υπερηφάνειας και θάρρους. Παραίτηση; Ποτέ. Ή, τουλάχιστον, όχι και πολύ σύντομα.
Η μέτρια άσκηση αρχικά αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά στη συνέχεια συμβάλλει στην πτώση της ορμόνης τη νύχτα, κάτι που συνιστάται και βοηθάει στον ύπνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άσκηση σου αφαιρεί πολύ άγχος και συνιστάται τόσο πολύ κατά την εμμηνόπαυση, όταν υποφέρουμε πιο συχνά από επεισόδια άγχους.
Οι ορμόνες της ευτυχίας, η χαρά μετά την προσπάθεια
Πολλές φορές αναρωτιέσαι πώς μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο ευτυχισμένοι κάνοντας τεράστιες προσπάθειες. Για παράδειγμα, ένας μαραθώνιος. Αλλά και το περπάτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε άτομο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ορμόνες της ευτυχίας που ενεργοποιούνται κατά την άσκηση.
Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ενδορφίνη ή η εγκεφαλίνη, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη δημιουργία συναισθημάτων ευεξίας και ευφορίας ενεργώντας ως νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό μας. Είναι η σύνδεση νου-σώματος και αυτό που κάνει πολλούς να αισθάνονται τόσο ωραία όταν τελειώνουν τη γυμναστική τους. Και δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να αναστατώσει τη διάθεσή σου και συχνά να σε ρίξει στη θλίψη, θα βρεις στην άσκηση ένα εκπληκτικό κίνητρο.
Γλυκαγόνη, για την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
Απελευθερώνεται ως απάντηση στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το πάγκρεας παράγει γλυκαγόνη για να διεγείρει την απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων από τον λιπώδη ιστό και να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία είναι σημαντικά για την ενίσχυση της άσκησης. Καθώς τα επίπεδα γλυκογόνου εξαντλούνται κατά την άσκηση, απελευθερώνεται το επιπλέον γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο συκώτι.
Με την εμμηνόπαυση, μπορεί να προκληθούν διακυμάνσεις στο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να παρατηρήσεις ότι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σου αλλάζει περισσότερο από πριν, και ανεβοκατεβαίνει. Η άσκηση θα κάνει το σώμα σου να λειτουργήσει ώστε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση αυτών των τιμών.
Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, ενέργεια και ευφορία
Αυτές οι ορμόνες του στρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν το νευρικό σύστημα να παράγει ενέργεια και να ρυθμίσει τη λειτουργία του σώματος κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής άσκησης.Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν απελευθερώνουμε αδρεναλίνη σε καταστάσεις άγχους και το ίδιο συμβαίνει με τη σωματική άσκηση. Δημιουργούνται αισθήματα όπως ευφορία και μια επιπλέον δόση δύναμης ως μια σχεδόν ενστικτώδης αντίδραση άμυνας ενάντια στα φυσικά και συναισθηματικά εμπόδια που μπορεί να μας δημιουργήσει η προσπάθεια.
Η τεστοστερόνη, προστάτιδα της μυϊκής βλάβης
Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη και ανταποκρίνεται στη βλάβη που προκαλεί η άσκηση στις μυϊκές πρωτεΐνες. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό μυών και την αντοχή των οστών και των μαλλιών. Και με ένα επιπλέον μπόνους: η ύπαρξή της σε ικανοποιητικά επίπεδα προάγει τη σεξουαλική επιθυμία, που μπορεί να έχει μετριαστεί κατά την εμμηνόπαυση.
Η αυξητική ορμόνη, βενζίνη για τους μυς σου
Η αυξητική ορμόνη, όπως λέει και το όνομά της, αυξάνει τον όγκο των μυών, των οστών και του κολλαγόνου. Ενεργοποιείται γενικά εντός 25 λεπτών από την έναρξη της άσκησης της σωματικής δραστηριότητας και είναι ιδιαίτερα παρούσα όταν γίνονται έντονες ασκήσεις. Η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε απώλεια δύναμης στους μύες και τα οστά κατά την εμμηνόπαυση. Η άσκηση είναι εξαιρετικός τρόπος μετριασμού αυτών των συμπτωμάτων. Το πιο κατάλληλο είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων δύναμης και ευελιξίας.